Ülkemizde Endüstri Faaliyetleri Alanında Yaşanan Gelişmeler

Ülkemizde Endüstri Faaliyetleri Alanında Yaşanan Gelişmeler

1- Türkiye’deki Endüstri Faaliyetleri

Ülkemizin coğrafi konumu gereği ve sahip olduğu rezervler dolayısıyla yıllar boyunca çeşitli endüstri alanlarında faaliyetler sürdürülmüştür. Ülkemizin köklü bir tarih e sahip olduğu ve bulunduğu toprakların pek çok millete yurt olduğu göz önüne alındığında insanların geçimini sağlamak için icra ettiği endüstri faaliyetleri asırlar öncesine dayanmaktadır.Ülkemizde Endüstri Faaliyetleri Alanında Yaşanan Gelişmeler

2- Endüstri Faaliyet Türleri

Ülkemizde çok farklı alanda değişik faaliyetler sürdürülmekte olup bunlardan bazılarına yazımızda yer vereceğiz. Ülkemizde ağaç endüstrisi, besin sanayi, un ve unlu mamuller sanayisi, süt ve süt ürünleri sanayisi, yağ, konserve, şeker sanayisi, şeker endüstrisi, tütün ve içki sanayi, dokuma ve deri giyim, orman ve maden sanayi, güneş enerjisi endüstrisi, cam ve seramik endüstri alanlarında ve daha pek çok alanda çalışmalar yapılmaktadır.

3 – Endüstri Faaliyetlerindeki Gelişmeler

Bir önceki başlıkta değindiğimiz farklı endüstri alanlarından biri olan iletişim teknolojilerinde ülkemiz devrim niteliğinde çalışmalar yapmaktadır. Örneğin; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2020 Ülkemizde Endüstri Faaliyetleri Alanında Yaşanan Gelişmeleryılında 5 G teknolojisinin ülkemizde halkımızın kullanımına sunulacağını basın açıklaması ile kamuoyuna duyurmuştur. Burada dikkat edilecek husus dünyadaki pek çok ülkenin halen 3 G teknoloji kullanıyor olmasına rağmen ülkemiz bu alanda son derece hızlı bir gelişim sergilemektedir.

Bir başka örnek vermek gerekirse dünya genelinde elektrik üretiminde oldukça yaygın kullanılan güneş enerjisi sistemleri üzerine duran ülkemizde çok ciddi mesafeler kaydedilmiştir. Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrali olma özelliğine sahip olan Konya Kızören Güneş Enerji Santralinde 22,5 MW kapasiteli ve 22,5 milyon dolar yatırıma sahip güneş enerjisi santrali kurulmuştur. Bu tesis sayesinde yılda 45.000 ağacın kurtarılması ve ortalama 18 bin ton CO2 salınımının engellenmesi amaçlanmaktadır. Toparlamak gerekirse ülkemizde son yıllarda büyük çapta endüstri faaliyetlerinin gerçekleştiğini ve gerçekleşmeye devam edeceğini söyleyebiliriz.